2 april 2019
Als monumentenbeheerder waan je je soms een detective. Speuren naar informatie vormt een belangrijk deel van het dagelijks werk. Informatie op papier, in bestanden of bij mensen in het hoofd. Maar ook in de monumenten zelf ligt informatie besloten. Vaak is die goed verstopt, achter behang, stucwerk of betimmeringen. Soms worden die lagen afgepeld en kun je een blik op de sporen van een andere tijd werpen.
Behangsels
In de havezate Oldengaerde komen door het verwijderen van de behangsels allerlei van deze bouwsporen in het zicht. De behangsels worden verwijderd omdat ze in slechte staat verkeren en gerestaureerd of vernieuwd moeten worden. De sporen die te voorschijn komen zijn soms gemakkelijk te herleiden en te dateren, maar soms vertonen zich raadselachtige sporen.
Detectivewerk
In de haardkamer bijvoorbeeld stuitten ik en mijn collega’s op bewijzen dat de haardkamer in het verleden een geheel andere indeling heeft gehad. In een wand naast de schouw heeft vermoedelijk een deur gezeten, die uitkwam op een trap. Maar de plaats van die deur en trap is op het eerste oog helemaal niet logisch. Kortom, meer detectivewerk is nodig om deze en andere bouwsporen goed te kunnen duiden.
Stadse fratsen
Ook leuk: we komen sporen tegen van de laatste restauratie, uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Dat we te maken hebben met een Drents huis (of een Drentse restauratie) laten de planken zien die destijds aan de binnenmuren zijn aangebracht, als dragers voor het systeem van de wandbespanning. Het gaat om ruwe schaaldelen. Het soort hout waar eenvoudige houten schuurtjes mee worden bekleed. Hier dus geen Hollandse toestanden, met van dat gekantrechte hout en andere ‘stadse fratsen’!
In mijn komende blogs zal ik verslag blijven doen van de ontrafeling van de geheimen van Oldengaerde.
Geef een reactie