Net als in voorgaande jaren heeft ook dit voorjaar een groep enthousiaste vrijwilligers een deel van de Knapzakroutes gecontroleerd. Opnieuw was het opvallend hoeveel er in een paar jaar tijd in het veld verandert. Ook al gaat het vaak om kleinigheden, maar een bordje dat van een paaltje verdwenen is, kan onderweg flink wat wandelplezier vergallen…
Dit jaar waren de Knapzakroutes 43 tot en met 63 aan de beurt. Bij driekwart van de routes hebben we op de site routewijzigingen gezet. Met name in gebieden waar grote natuurontwikkelingsprojecten zijn, zoals de routes Anloo – Schipborg, Weiteveen – Nieuw Schoonebeek en Zwiggelte, is er onderweg flink wat veranderd.
Routes met problemen
Met twee Knapzakroutes hebben we op dit moment grote problemen. Het gaat om de routes Gees (K48) en Nieuw-Dordrecht (K56). In Gees is door het herinrichtingsproject het beekdal van de Geeserstroom zo vernat dat een belangrijk deel van de route verlegd zal moeten worden. We hopen daar in de loop van deze zomer een alternatief voor te kunnen bieden.
Ook zijn we ons aan het bezinnen op de route Nieuw-Dordrecht. Daar spelen twee zaken. Bij het landgoed Scholtenszathe ten westen van Klazienaveen-Noord zijn de belangrijkste doorgaande paden niet meer toegankelijk. In de zuidlus van de route doorkruist het Koning Willem-Alexanderkanaal bestaande paden en zullen we moeten nagaan welke nieuwe mogelijkheden er zijn. Ook hierover zijn we aan het nadenken en komen we later met definitieve routewijzigingen.
Horeca onderweg
Op horecagebied gebeurt er onderweg heel wat, weten we uit mail van wandelaars en uit eigen ervaring. We hebben zelf geen systeem om die veranderingen op enigszins betrouwbare wijze bij te houden. Maar is dat ook wel nodig? Dankzij smartphones en internet zijn er onderweg veel handiger manieren om dit soort informatie bij de hand te hebben. We hebben die informatie dan van de eigen Knapzaksite afgehaald.
Schouwpaden
‘s Zomers leveren schouwpaden langs waterschapssloten problemen op in de Knapzakroutes. Om te beginnen is er het feit dat ze maar een of twee keer per jaar gemaaid worden en dus een groot deel van de tijd begroeid zijn met hoog gras plus distels, bramen en brandnetels. Daar komt nog bij dat ze soms een paar weken gedeeltelijk afgesloten zijn met verplaatsbare rasters om ze met schapen te kunnen begrazen. Zaken waar we niets aan kunnen doen en die van de wandelaar geschikte kleding en enig aanpassingsvermogen vergen!
(foto: Hans Dekker)